Dőlt a pénz a Rétvári Bence strómanjai által vezetett alapítványi hálózathoz. A képviselő a válság ellenére is gyarapította a vagyonát: egy száz négyzetméteres balatonkenesei nyaralót vásárolt – a piaci árak alapján legkevesebb 50 millió forintot érhet.

A Magyar Narancs járt utána, hogy a közpénzmilliárdokkal támogatott Rétvári-hálózat tagjai milyen üzleti évet zártak 2021-ben. A lap a Bajor Gergő, Rétvári rasszista parlamenti titkára által vezetett Dunakanyari Védegylet Alapítvánnyal kezdi a csemegézést.

Bajor, az állami támogatásokkal seftelő Rétvári-ember

A Rétvári testőreként is fellépő Bajor alapítványa szervezi a Rétvári-kampányeseményeknek számító Polgári Esteket is. Jól látszik, hogy az alapítvány valószínűleg teljesen életképtelen lenne közpénzek nélkül, de „szerencsére” ez nincs így, jól is élnek a szervezetnek juttatott forrásokból hasznot húzó Rétvári-emberek.

A Dunakanyari Védegylet Alapítvány beszámolója szerint 2021-ben 40,4 millió bevétele keletkezett, az összes ráfordítás 61,9 millió forint volt, aminek teljes összege „közhasznú” tevékenységre ment el. 2020-ban 39,3 millió forint, 2021-ben pedig 21,5 millió forint támogatás érkezett a központi költségvetésből, illetve tavaly 18,8 milliót adományoztak a szervezetnek. Ebből a pénzből szervezték meg a Rétvári Bence fővédnökségével megvalósuló Vác környéki eseményeket.

Bajor legutóbb azzal került a hírekbe, hogy egy bűnszervezet egyik gyanúsítottjának intézett fű alatt állami támogatást a férfi magánállatkertjének fejlesztésére. Nem mellesleg a közelmúltban a kormány egy tollvonással az alapítványnak adott egy értékes váci és szobi ingatlant is.

Zámbó, a Vác Online finanszírozója

Az alapítvánnyal üzleti kapcsolatban álló Hellodunakanyar Kft.-hez is érkeztek a tízmilliók, részben a Bajor-féle alapítványnak juttatott közpénzből. Ez a cég adja ki többek között a sokszoros pervesztes Vác Online-t, Rétvári Bence üzenőfüzetét. A társaság ügyvezetője Zámbó Emese, akire egy 2018-as cikkben az akkor még az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI, Rétvári előző tárcája) alá tartozó, Emberi Erőforrások Támogatáskezelő kommunikációs vezetőjeként hivatkoztak, de volt az Ipoly Feszt igazgatója is. A Dunakanyari Védegylet Alapítvány a Hellodunakanyar Kft.-t bízta meg a Váci Polgári Est megszervezésével még 2019 októberében, de azóta is rendszeresen kap megrendeléseket.

Zámbóék milliós hirdetésekkel támogatták meg az őket pénzhez juttató politikus kampányát ellenfelei hazug lejáratásával. Azóta már egyébként a Fidesz engedélyezte a NATO-csapatok áthaladását és magyarországi gyakorlatozását.

A Hellodunakanyar Kft. 2021-es nettó árbevétele 51 millió forint volt, az anyagjellegű ráfordítások értéke pedig 52 millió forint. 2020-ban 26 millió forint, 2021-ben pedig 36 millió forint forrás állt a cég rendelkezésére. Az adózott eredménye a két évvel ezelőtti 9,9 millió forintról mínusz 3,1 millióra esett, ami némi veszteséges működésről árulkodik. A saját tőke értéke is csökkent, méghozzá 25 millió forintról 22 millió forintra.

Az adat csalóka lehet, hiszen ha a cég milliós összegeket fizet ki mondjuk havonta a Vác Online szerkesztéséért, akkor hiába tűnik veszteségesnek, a haszonélvezők ennek ellenére rendesen megtömhetik a zsebüket.

A másik Bajor-közeli alapítvány vett egy hotelt is

A Millenniumi Dohány Közhasznú Alapítvány zebegényi székhelye megegyezik a Dunakanyari Védegylet Alapítványéval. A szervezetnek 2020-ban 3 milliárd forintot ítélt az EMMI a településen található Millenniumi Dohány Pavilon felújítására. Néhány hete a magyarnarancs.hu derítette ki, hogy az alapítvány tulajdonába került egy zebegényi hotel.

Ezt az épületet újítanák fel 3 milliárd forintból Rétváriék.

Utóbbit azzal magyarázzák, hogy a pavilon működéséhez elengedhetetlen szálláshely biztosítása a környéken, ezért 2021 nyarán megvásároltak egy szállásépületet. „Megkezdődött az ingatlan felújításának projektje.”, ugyanakkor ennek két hónapja még nyoma sem volt.

A gödiek pénzéből kitömött alapítványok

A Hír TV-s Molnár J. Péter által alapított Aktív Dunakanyar Alapítvány beszámolójából derült ki, hogy a szervezet képviselője Molnár László József, Újbuda korábbi kormánypárti alpolgármestere, a képviselő-testület jelenlegi tagja. Az alapítvány tavaly Pest Megye Önkormányzatának támogatásán túl az EMMI-től is kapott pénzt, méghozzá 100 millió forintot edzőtáborok, táborozási helyszínek létrehozására.

A Dunakanyar Média Alapítvány feltüntette Pest Megye Önkormányzatától kapott támogatást, valamint bemutatta a hozzá tartozó projektet, a 0627.hu-t. Az alapítvány cikkeket, videókat, írásokat készít, „amely alapján a Dunakanyarban lévő települések helyi ügyeiről ad tájékoztatást, figyelmet fordítva a történelmi, kulturális hagyományokra, őrizve a helyi értékeket”. Utóbbi állítás természetesen nagy kamu, az oldal egyagysejtű fideszes propagandát tolt közpénzből a választások előtt.

Öko Urbana Egyesület

Az Öko Urbana Egyesület volt az utolsó a sorban, amely közzétette a 2021-es évre vonatkozó gazdálkodásának adatait. A szervezet képviselője Stágel Bence, a KDNP volt országgyűlési képviselője, a székhelye megegyezik a VácOnline-t kiadó Hellodunakanyar Kft.-jével. Az egyesületről 2015-ben írt az Index, ugyanis a rendőrség közokirat-hamisítás miatt nyomozott egy olyan ügyben, aminek érintettje volt Stágel, valamint a szervezet (az eset során előkerült Azbej Tristan neve is).

A szervezet összes bevétele 4,4 millió forint volt 2020-ban, tavaly pedig 7,5 millió. Két évvel ezelőtt négymilliót, 2021-ben pedig 7,4 millió forintot fordított közhasznú tevékenységre. A központi költségvetésből 5,8 millió forintot kaptak tavaly, a Miniszterelnökség-féle BGA Városi Civil Alapjából 14,8 millió forint támogatás érkezett az egyesülethez (a szervezet idén is sikeresen pályázott az alapkezelőnél, négymillió forintot ítéltek oda neki). Ez a szervezet is kötődik Rétvári Bencéhez, már nem is titkolják, hogy környékén megjelent a váci Fidelitas vezető bohóca, Szabó Csaba is.