A váci Fidesz prominensei még mindig nem számoltak el a nyilvánosság előtt

.

Kabaréba illő írást közölt a Szabó Csaba váci Fidelitas-elnök tulajdonában álló Vác Online – most épp a városházi szerződésekről. A pártlap négy, szerintük a váci vezetéshez kötött személy szerződését kérte volna ki közadatként. Csakhogy a városháza – akárcsak korábban számos esetben a Fidesz – nem adta ki a dokumentumokat.

Ebből írt aztán sejtelmesnek szánt cikket az oldal, amely azt sejtette, hogy itt valamilyen mutyi van. Erről azonban úgy tűnik, hogy nincs szó, és a Fidelitas-elnök bagázsa szokás szerint lyukra futott. Megkerestük az egyik érintettet, aki elmondta, hogy nincsen semmilyen titkolni való a szerződésén. A feladatkörei világosak, a díj pedig bőven a minimálbér alatt van. Úgy fogalmazott:



„A városvezetés nem abból a Fidesz-bagázsból került ki, amely már a váciakból közröhejt kiváltó váci Fidelitas-elnökhöz is hozzávág 200 millió forintot. Akinél csak azt látni, hogy mindenfelé utazgat, 50 millió forgalmú céget vesz, de a nyilvánosság előtt nem számol el. Ráadásul az a Hujbert István jelzi a cikket, aki még mindig nem közölt elszámolást a nagymarosi lakcímére érkezett tízmilliókról, és a helyi Fidesz-vezér Szádoczkival párban jár a bíróságra valótlan állításaik miatt. Köztudott, hogy hazudnak, de az kifejezetten nevetséges, hogy

tíz- és százmilliókkal a zsebükben, ezekről titkolózva próbálnak meg egy megbízási szerződést úgy beállítani, mintha az valamilyen mutyi lenne, nem pedig az, ahogyan társaságuk gazdagodik.”

Azt is hozzátette, hogy ha Hujbert István és Szabó Csaba átláthatóságot szeretne, akkor első lépésként számoljon el a nyilvánosság előtt a hozzá érkező közpénz tíz- és százmilliókkal. Addig, ameddig ez nem történik meg, bohóckodhatnak és ámuldozhatnak.

„Azt meg már mindenki maga dönti el, hogy mi etikusabb: egy jogszerűen megkötött szerződés a városházán, vagy a fideszesek haveri cégeken, alapítványokon keresztül történő kitömése állami tíz- és százmilliókkal”.

.

Félmillió vs. tízmilliárdok: Századvég és társai

.

A fideszes Vác Online egy másik írásban egy olyan szerződést kifogásol, amelyet a váci városháza kötött egy alapítvánnyal közvélemény-kutatásra. Szabó Csabáék ebben az írásban is a „mások szemében a szálkát, a sajátjában a gerendát sem” elv mentén gondolkoztak. A kifogásolt 500 ezer forintos ár egy közvélemény-kutatás esetében piacinak számít – még akkor is, ha a Vác Online-osok a cikkben megteszik mindazt, amihez értenek: beleirkálják Gyurcsány és Bajnai nevét oda, ahova csak lehet.

Az összeg egyébként elenyésző ahhoz képest, mint amennyivel a kormány a Fidesz-közeli alapítványokat tömte ki az elmúlt években.

Egy tavaly novemberi hír: „A (Fidesz-KDNP) kormány 3,2 milliárddal megemelte, 12,5 milliárd forintra a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány és a Századvég Konjunktúrakutató Zrt.-vel kötött kutatási és tanácsadói szerződésének keretét.” A szervezetek által közpénzmilliárdokból készített kutatásokat egyáltalán nem, vagy csak nehezen adják ki. Az állami milliárdokból folyamatosan tesznek fel a választóknak az ellenzékkel kapcsolatos kérdéseket. Tehát a Fidesz milliárdokat költ közpénzből a saját politikai céljaira, de ez nyilván nem tűnik fel sem a luxusutazó Szabónak, sem pedig a tények, információk, váciakat érintő és érdeklő hírek helyett saját agymenéseit publikáló Hujbertnek.