Nagy gondban a Rétvári minisztériumához tartozó kórház és tankerület

.

A közpénzből etetett helyi és országos fideszes média sikerpropagandájának ellentmondva, döbbenetes mértékben eladósodtak a váci emberek egészségével, gyermekeik oktatásával, vagy mindennapos ügyeikkel foglalkozó állami intézmények.

A Magyar Államkincstár friss adatai alapján például a januárihoz képest a Pest Vármegyei Kormányhivatal adósságállománya – nem tévedés – több mint 55-szörösére, 277 millióra emelkedett.

A csúcstartozó a Váci Tankerületi Központ, amelynek egy éve még „csupán” 150 milliós tartozása volt. Ez idén januárra 238 millióra nőtt, aktuálisan pedig már 412 millió forint.

A váci tanker egyéb ügyekben is botrányt kavart az elmúlt időszakban. Emlékezhetünk a tankerületi vezetőknek a pedagógusok pénzén megspórolt jutalmazására, a tankerületi vezető korrupciógyanús ügyének vizsgálatára, vagy a megígért, de aztán visszavont utazási költségtérítéses balhéra.

.

Új rendelő helyett hatalmas adósság

.

Ami aztán igazán megrendítő, a váci Jávorszky Ödön Kórház adósságállományának durva növekedése. Az intézmény a Honvédkórház szatellit kórházaként már egy éve is rendre 200 milliós tartozásokat görgetett maga előtt. A kifizetetlen számlák és a be nem fizetett kötelezettségek miatti mínusz idén januárban 278 millió forintra rúgott, majd ez az összeg egy hónap alatt 397 millióra növekedett.

Minderről persze a közoktatást és az egészségügyet irányító szakminisztérium is mélyen hallgat. Rétvári Bencével együtt, aki a Belügyminisztérium miniszterhelyettese és mint ilyen, többek között e két terület immár tarthatatlan állapotaiért is következmények nélkül felelős.

Mint nemrég kiderült: nemhogy el lehet felejteni a több, mint fél évtizede Vácnak megígért új szakrendelő megépítését, hanem az államtitkár bevallása szerint az omladozó régiben is csak akkor lehet majd bármiféle felújítást végezni, ha arra Rétvári kormánya méltóztatik pénzt adni. Időközben a váci kórház önállóságát megszűntették, állandósult az orvos és szakdolgozói hiány, elkeserítően hosszúak a várólisták, ráadásul a COVID-járvány csúcsán brutálisan megemelték a halotthűtési díjakat. A kórház munkatársi és ágyszámát jelentősen csökkentették Rétvári Bence képviselősége alatt. A váci embereket is ellátó megyei intézményekben összesen több mint 300 ágyat szüntetett meg a fideszes kormány. És a váci kórházat is elérte a korrupció, csaltak egy közbeszerzésen: a piacihoz képest dupla áron szereztek be műszereket.