Van jó és rossz fakivágás is Fideszéknél – csak szakmai szempontok nincsenek

.

„Aki velünk van, az nincs ellenünk” – bólogathattak bőszen a kommunista lelkületű Hujbert Istvánék, amikor a fakivágásokkal kapcsolatban kellett eldönteni a Vác Online szerkesztőségében, hogy hangulatot keltsenek vagy tényeket közöljenek. A Kádár-korszak „vidám barakkos” jelszavát keresztény-konzervatív köntösben megvalósítva a Rétvári-sajtó ugyanis a fenti idézet függvényében számol be a városban szükséges kertészeti munkákról. Értsd: ha az önkormányzat csinálja, brutális barbárság, felesleges; viszont, ha „szövetséges”, akkor egyből előkerülnek a szakértők és az esetleges, brutális mennyiségű fakivágás sem lesz már olyan vészes dolog.

Ameddig a Széchenyi utcai japáncseresznyefa-sor már Fördős Attila (Fidesz-KDNP) idejében is szükségessé nyilvánított és nemrég megvalósított cseréjét féligazságokra és vélelmekre alapozva támadták, addig tavasszal már szinte ódát írtak arról, hogy a püspöki palota kertjében levő fák nagy részét ki kell vágni. Utóbbival nincsen semmi baj, hiszen talán életében először sikerült egy tényszerű írást leközölnie a Rétvári-csapat propagandalapjának.

A szennylap egy fél kritikus szót sem ejt azokról a fakivágásokról, amelyeket egy állami cég megrendelésére, a Samsung beruházás miatt végez el Orbán Viktor jóbarátjának, a nemzet gázszerelőjének cége Sződligeten és Vácon.

A fakivágásokkal kapcsolatban ez úgy sikerülhet, ha borgőzös éjszakák elmélkedései helyett a váci közterületek fenntartásáért felelős Váci Városfejlesztőt kérdezik meg a kertészeti munkákról és nem váci csoportokból szedik össze a laikusok értékesnek tűnő „információit”. Legalábbis újságíróknál így menne – sajnos, a közpénzből közvetetten fenntartott fideszes propagandalapnál más lehet a helyzet.