A közgyűlés kizárta soraiból a helyi foci fideszes sírásóit

.

Májusban két rendkívüli közgyűlést is tartott a váci fociklub, melyek során több, a további működést meghatározó döntés is született – írja Vác Város Önkormányzata.

Május 13-án a tervezett napirendi pontok közül a Vác FC Kft. mérlegbeszámolóját még nem tudták megtárgyalni, azt három nappal elhalasztották. A tízfős grémium jelenlévő nyolc tagja viszont egyhangú szavazással döntött arról, hogy azonnali hatállyal kizárja soraiból Belák Gyulát és Pető Tibort. Az indoklás szerint ők huzamosabb ideje nem fizetnek tagdíjat, az utolsó három közgyűlésről indoklás szerint távolmaradtak, továbbá az elnökség szerint mindketten hátráltatták az elmúlt években az egyesület szabályos működését, rontották a klub közvélemény előtti megítélését, valamint tevékenységükkel instabillá tették a VVLSE gazdasági helyzetét.

A Vác FC-t tulajdonló Vác Város LSE (VVLSE) május 16-i közgyűlésén az egyesület könyvelője ismertette a tagokkal a korábban a felnőtt csapatot versenyeztető, ám tavaly nyáron anyagilag ellehetetlenült Vác FC Kft. 2022-es mérlegbeszámolóját.

A több tízmilliós veszteséget felhalmozó cég összes pénze az elmúlt év végén mindössze 2 millió forint volt. Ami még durvább tény, hogy nemhogy a jegyzett tőke alatti mértékre süllyedt a saját tőke, hanem utóbbi súlyos mínuszban van, tehát a cégbíróság várhatóan ennek rendezését követelheti meg.

Felmerült, ha a stadion rekonstrukciót szolgáló pénzek csak mintegy fele hasznosult a minisztérium által igazoltan, hová kerülhetett a többi forrás és milyen válasz szülessen a nem hasznosult TAO-forrás visszafizetését előíró értesítésre. Az ügyben a VVLSE levélben egyeztetést kezdeményez az államtitkársággal a helyzet tisztázása, illetve a Vác FC Kft. felszámolásának elindítása érdekében.

A jelenlegi helyzet kialakulásában kulcsszerepet játszott a most kizárt fideszes Pető Tibor, aki még a 2019-ben elkergetett Fördős-bagázs alpolgármestereként vette át, és diszponált a váci foci felett. Pető Tibor alatt a 2019-ben még NB II-es Vác FC gyakorlatilag megszűnt, két TAO-beruházás is befuccsolt és százmilliós adósság halmozódott fel a VVLSE-nél, valamint az oda tartozó Vác FC-nél.