A Vác Online nevű Rétvári-közeli oldalon intézett kirohanást Turai János, a Váci Zsidó Hitközség elnöke, amiért kérdezni mertünk Rétvári Bence fasiszta retorikáját alkalmazó jobbkezéről. Ahelyett, hogy elítélte volna az antiszemita kifejezést, azt írta, hogy rágalomhalmazzal kerestük meg. Mutatjuk, hogy mit nevezett annak.

Turai kommunista múltjáról sok pletyka terjed a városban és a nagymarosi közpénztemetőből szerkesztett Vác Online virtuális hasábjain ennek alapjait erősítette meg „nyílt levelével”. A kormánypártiakkal feltűnően jóban levő elöljáró igencsak aktív volt az oldal által gerjesztett náci botránnyal kapcsolatban, épp ezért úgy gondoltuk, hogy jó ötlet megkérdezni a Rétvári Polgári Estjeit szervező alapítvány fasiszta megnyilvánulásairól. Nem határolódott el. Annak fényében nem meglepő, hogy korábban az antiszemita kirohanásairól is ismert Bayer Zsoltot is védelmébe vette. Egy szimpla válasz helyett ezt írta a Rétvári-üzenőfüzetként is számon tartott oldalon az ESTV-nek címezve:

„Kis testvérük, a Vác és Környéke hírportál képviseletéből megkerestek engem egy csomó bebizonyíthatatlan rágalomhalmazzal, ahol személyiségi jogokat lábbal tiporva konkrét személyeket vádoltak meg bűncselekmények elkövetésével. Amitől már nincs lejjebb, azt is kikötötték, hogy január 26-án, délig válaszoljak a nyomdafestéket nem tűrő levelükre, hát ez nem megy így!”

Turai szerint ez is a bebizonyíthatatlan rágalomhalmaz része. A bejegyzés szerzője a Dunakanyari Védegylet Alapítvány vezetője, amely közpénzből szervezi Rétvári Bence Polgári Estjeit.

Hivatalos iratok bizonyítják Bajorról, hogy a Rétvári-esteket szervező alapítvány vezetője, a Turai által megnevezett vádak pedig olyan Facebook-kivágások alapján fogalmazódtak, mint amilyenek alapján a Vác Online fogalmazott meg náci vádakat egy, a bejegyzések megírásakor még tinédzser fiatallal szemben. A képviselő amúgy bocsánatot kért két alkalommal is akkori kijelentéseiért, de hiába kérdeztük Turait erről is alábbi, január 24-én elküldött levelünkben:

Tisztelt Turai János Úr!

A közelmúltban nyilatkozott a Vác Online-nak a váci antiszemita üggyel kapcsolatban, ennek vonatkozásában szeretnék egy pár kérdést feltenni a Vác és környéke helyi hírportáltól. 
– Hogyan fogadta Tótváradi-Nagy Bence nyilvános bocsánatkérését, amelyet a képviselő a testületi ülésen mondott el, valamint saját Facebook-oldalán is közzé tett?

Van egy hasonló ügy, amelyben szeretném a véleményét kérni:

– Ön szerint helye van olyan embernek bármilyen, közpénzzel támogatott alapítvány élén, aki idézem: „zsidóbérenc”-ezett, illetve a romák deportálásának szükségességére utalt közösségi oldalán?
– Ön szerint az az alapítvány, ahol az ilyen kijelentéseket tevő személy kurátor, részesülhet-e többmilliós állami támogatásban?
– Az érintett úriember Bajor Gergő, a Dunakanyari Védegylet Alapítvány kurátora. Elhatárolódik-e az általa tett kijelentésektől, illetve az alapítványtól, ameddig a kurátori posztot betölti?- A január 26-ra szervezett mécsesgyújtás vonatkozik-e erre az esetre is?
A válaszát nagy tisztelettel 2022.01.26. 12:00-ig várom.

Választ azóta sem kaptunk Turaitól, aki viszont Rétvári üzenőfüzetében sem határolódott el a fasiszta retorikát használó Polgári Est-szervezőtől. A nyílt levéllel kapcsolatban az alábbi kérdésünk van Turai Jánoshoz:

Hitelesen képviselheti-e az a váci zsidó közösséget, aki a fasiszta megnyilvánulásokat csak akkor ítéli el, hogy ha az nem a Fideszhez, illetve Rétvári Bencéhez köthető?

Választ az önkormányzati ESTV-n és a portálunkkal ellentétben közvetett módon állami milliókkal kitömött Vác Online-on is szívesen fogadunk. Már amennyiben nem zavarja, hogy a Vác Online-t pont a zsidóbérencező Bajor vásárolta meg pár évvel ezelőtt.