Újabb elmarasztaló ítélet a Vác Online-nak

.

Ismét elbukott egy sajtópert a Vác nevét használó Fidesz-KDNP-hez köthető oldal, a Vác Online. Most az elsőfokon eljáró Budapest Környéki Törvényszék állapította meg, hogy hazugságot állítottak a város egyik alpolgármesteréről, amikor azt írták: az ingatlana értéknövekedését eredményező önkormányzati döntésről szavazott úgy, hogy az érintettségét nem tárta fel.

A bíróság ítélete kötelezi a portált annak közlésére is, hogy Ferjancsics László alpolgármesternek semmilyen érdekeltsége nincs az érintett ingatlanokban. A törvényszék emellett mintegy háromszázezer forint perköltség megfizetését is előírta a Vác Online-t kiadó nagymarosi cégnek. A bíróság megállapította, hogy a Vác Online a törvényi követelményekkel ellentétben idézett, a képviselő-testület üléséről felvett jegyzőkönyv tartalmával ellentétes téves közlést tett. Tehát vagy hülyék voltak értelmezni, vagy szándékosan hazudtak.

Végrehajtás a hazugságok miatt a kiadó ellen

.

Egy másik ügyben a Vác Online kiadóját a Váci Járásbíróság a helyreigazítási kötelezettség elmulasztása miatt pénzbüntetésre ítélte korábban, mert nem volt hajlandó végrehajtani egy jogerős bírósági ítéletet. Az oldal akkor azzal vádolta a váci önkormányzatot, hogy a színházigazgató kinevezésével kapcsolatban törvényt sértett, azonban ezt a bíróságon semmilyen módon nem tudták bizonyítani, állításuk valótlannak bizonyult. A kiadó cég Rétvári Bence munkatársának, bizalmasának tulajdonában áll, a Vác Online 2019-es megvásárlását pedig a milliárdos közpénznyelővel összefüggésbe hozott KDNP-frakciótitkár intézte.

A portál több pert is vesztett már – elsőfokon és jogerősen. Ezek hatására is helyreigazítást közölt alpolgármesterrel, bizottsági elnökkel, színházigazgatóval, bizottsági taggal, ügyvéddel, felügyelőbizottsági taggal, és az önkormányzattal kapcsolatos hazugságai miatt.