Lebukott, hogy hazudott az olvasóknak, de „hiteles” tájékoztatásért díjazták

.

A nemzeti ünnep alkalmából Novák Katalin köztársasági elnök – korábbi fideszes miniszter – kitüntette Hujbert Istvánt, aki a fideszes tulajdonban álló Vác Online főszerkesztője, és akinek valótlan tartalmú cikkei miatt számos sajtópert bukott a portál. Az indoklás kitér arra is, hogy a Vác Online-ban végzett „munkájáért” járt a magyar ezüst érdemkereszt a nagymarosi hazudozóként is ismert Hujbertnek.

Az elnöki indoklás így szól: „a regionális újságírás területén végzett, a hiteles tájékoztatás és a keresztény értékrend közvetítése iránt elkötelezett, példaadó szakmai tevékenysége elismeréseként…”

A Vác-környéki médiumok közül a Hujbert István vezette Vác Online veszítette hazugságai miatt a legtöbb sajtópert. A főszerkesztő alig egy hónapja „hiteles” tájékoztatása miatt rágalmazás ürügyén állt bíróság előtt. Hujbert azt egy másik alkalommal, egy rendőrségi kihallgatáson volt kénytelen bevallani, hogy egy cikkében hazudott a váci városházi forrásairól és valójában nem rendelkezett ilyennel.

A Vác Online korábban Rétvári Bence Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselő munkatársának tulajdonában állt, később Szabó Csaba, a váci Fidelitas elnöke vette meg a kiadót, amely közvetetten állami támogatásokból tartotta fenn magát. Hujbert nagymarosi lakcímére is közpénz tízmilliók érkeztek, amellyel mindeddig nyilvánosan nem számoltak el. Az általa vezetett portál támogatta meg több mint kétmillió forinttal Rétvári Bence választási kampányát az ellenfeleiről készített lejárató anyagok hirdetésével.

A rendszerváltás előtt a kommunista vezetés gyakran díjazta a neki kedves újságírókat, és újra ez a gyakorlat az állami kitüntetéseknél is, ha „újságírókról” van szó. Hujbert többek között Bayer Zsolt fideszes „szellemi iránytűvel”, Huth Gergely fideszes propagandistával, az érdektelenségbe csődölt Pesti TV alapítójával és Belénessy Csaba kormánypárti médiaintézővel került egy társaságba. Az ő példájukat követve, az újságírás szakmai kritériumait figyelmen kívül hagyva a kormányzat ellenfeleiről publikált gyakran valótlan tartalmú lejárató anyagokat. Eközben a kormánynak kellemetlen ügyeket – így a Samsung-gyárbővítés váci vonatkozását, a környékbeli fideszes korrupciós ügyeket, a fideszes közpénzeltüntetéseket – regionális hírportáljában is „hitelesen” elhallgatta.