Jelen állás szerint már a 4 milliót közelíti a nem várt kiadásuk

Szó szerint nagyon ráfizet egyik cikkére a hazugságairól elhíresült, fideszes tulajdonban lévő Vác Online. A többszörösen pervesztes, hírhamisítókkal és hírek kitalálóival, valamint álnéven firkálóval felálló „híroldal” Vác alpolgármesteréről és családjáról közölt írást még 2021-ben. Mára világos lett, annyi hazugság volt írásukban, hogy miután sajtópereket vesztettek el, valamint a személyiségi jogi perben bukásra állnak, a szerkesztőségünkhöz eljuttatott dokumentum szerint immár az Adatvédelmi Hatóság is fellépett ellenük, az írás egyes részeinek törlését írva elő.

Az állami hatóság a cikk miatt nem csak egy sima határozatot hozott, hanem összesen 1,5 millió forintra meg is bírságolta a Vác Online kiadóját. Sőt, mivel a fideszes cég nem fizette ki időben a rá rótt büntetéseket, még az államtól is végrehajtásokat kaptak a nyakukba.

Mindezek abból a határozatból derülnek ki, amelyet a Nemzeti Adatvédelmi- és Információszabadság Hatóság nemrég postázott Ferjancsics László váci alpolgármester szüleinek. A hatóság azért őket értesítette, mert Rétváriék lejárató oldala az ő személyes adataikat is közölte jogszabálysértő módon.

Az alpolgármesterről írt, ugyanezen mocskolódó cikkük miatt már sajtópert is vesztettek, és a sérelemdíjra indított perben is bukásra állnak. A bírósági döntésekből, a végrehajtási eljárásokból és az Adatvédelmi Hatóság határozataiból következően ezen egy cikkük miatti fizetési kötelezettségük – jelen állás szerint – már megközelíti a 4 millió forintot.

Az oldalnak nem csak Vác alpolgármesteréről írt hazug cikke miatt lett milliós kiadása, hanem más vesztes pereik és – a sorozatos nemfizetésük okán – az ellenük indított végrehajtási eljárások miatt is.

* * *

A Vác Online korábban Rétvári Bence Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselő munkatársának tulajdonában állt, később Szabó Csaba, a váci Fidelitas elnöke vette meg a kiadót, amely közvetetten állami támogatásokból tartotta fenn magát. A portál támogatta meg több mint kétmillió forinttal Rétvári Bence választási kampányát az ellenfeleiről készített lejárató anyagok hirdetésével.

És bár az állami kitüntetett, a nagymarosi hazudozó, Hujbert István nemrég távozott az oldal felelős szerkesztői székéből, helyére egy olyan – Nógrád vármegyei – személyt tett Szabó Csaba, aki pár hete azzal bukott le, hogy meg nem történt önkormányzati döntést tényként tálalt. Ezzel „méltó” utódjává vált annak a Hujbert Istvánnak, aki egy cikkében azt állította, hogy városházi forrásokon alapul egy információja, majd egy rendőrségi nyomozás során kiderült, hogy erről is hazudott.